De Maine Coon.

  1. Geschiedenis

    Volgens de legende zou de Maine Coon het resultaat zijn van de liefde tussen een wilde kat en een wasbeer (raccoon). Een kruising die genetisch onmogelijk is, maar die is ingegeven door het feit dat de vacht en de staart van deze kat aan een wasbeer doen denken.

    Hij is afkomstig uit de Verenigde Staten, uit de staat Maine. Hij zou ontstaan zijn uit kruisingen tussen Angora katten die door zeelieden uit het Midden-Oosten waren meegebracht; Engelse katten die met de eerste kolonisten meegekomen waren, Russische en Scandinavische katten en kortharige Amerikaanse boerderijkatten. Het strenge klimaat van deze streek van de Verenigde Staten heeft deze robuuste kat gevormd. Hij is te beschouwen als het eerste Amerikaanse kattenras.

  2. Het karakter en bijzonderheden

    Het karakter van de Maine Coon is evenwichtig en kalm. Deze “zachte reus” die een rustige kracht uitstraalt is een sociale, weliswaar dominante, maar niet agressieve kat. Vriendelijk erg gehecht aan zijn baas. Speels, sportief, een goed jager, hij heeft ruimte nodig. Een grote tuin is beter geschikt dan een appartement. Door zijn robuustheid doorstaat hij de strengste winters. De puberteit bij de poezen treedt pas laat op. De kitten groeien traag en zijn pas na drie à vier jaar volwassen. Ze zijn eenvoudig in de verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat om de vacht te onderhouden.